Twee miljoen ouderen wonen in woningen die te veel dreigen op te warmen in de zomer (2024)

Table of Contents
Nieuws Lees ook:

Nieuws

Ruim de helft van de Nederlanders woont in woningen die in de zomer te warm dreigen te worden. Dit vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico, vooral voor senioren. Uit onderzoek blijkt dat er bij isolatieprojecten veel te weinig aandacht is voor ventilatie en zonwering.

Twee miljoen ouderen wonen in woningen die te veel dreigen op te warmen in de zomer (1)

Meer dan de helft van alle Nederlanders woont in een huis dat te veel dreigt op te warmen in de zomer, en dat volgens de huidige eisen niet zo mag worden gebouwd. Dat geldt ook voor de meerderheid van alle senioren, die vanwege hun leeftijd een extra risico op gezondheidsschade lopen als zij te lang in de hitte zitten.

Dat blijkt uit een analyse van Investico van hittescores van huizen. Die graadmeter, die in jargon als ‘TOjuli’ bekend staat, wordt sinds 2021 bijgehouden op energielabels en geeft een risico weer op oververhitting in huis. Bijna tien miljoen Nederlanders, waarvan zo’n twee miljoen ouderen, wonen in een huis waarvan de hittescore te hoog is voor de huidige bouwrichtlijnen.

De score hangt onder meer af van de hoeveelheid glas in een huis, welke gevel op het zuiden staat, of het goed doorlucht en of er airco aanwezig is. Hoe hoger de score, hoe sneller de binnentemperatuur oploopt als het buiten ook warmer wordt. Scoort een nieuwbouwhuis boven een bepaalde waarde, dan moeten er maatregelen worden genomen om de score omlaag te krijgen.

Voor nieuwbouwwoningen is dat een harde eis. Voor bestaande woningen niet, maar de score wordt bij aanvraag van een energielabel wel berekend. Inmiddels is de score van zo’n 1,3 miljoen huizen berekend, en Investico gebruikte deze huizen als steekproef om iets te kunnen zeggen over alle huizen in Nederland.

Om de steekproef representatief te maken, heeft databureau Explica gecorrigeerd op onder meer inkomen, leeftijd en de hoeveelheid koop- en huurwoningen uit de verzameling van 1,3 miljoen huizen. Vervolgens kon Explica de resultaten koppelen aan microdata van het Centraal Bureau voor Statistiek, zodat nu duidelijk is hoeveel Nederlandse ouderen in zo’n warm huis wonen.

Ook is te zien in welke regio’s de meeste huizen staan die een te hoge hittescore hebben, en dus een risico hebben op oververhitting. Vooral in het westen van het land en in de grote steden komt dit vaak voor. In Rotterdam overschrijdt bijvoorbeeld ruim 70 procent van de huizen de nieuwbouwnorm, terwijl het in Limburg slechts om 35 procent gaat.

Pieter Nuiten van W/E Adviseurs, het bureau dat de overheid adviseerde bij de invoering van de scores, noemt de uitkomsten interessant. ‘De hittescore is een model dat is ontwikkeld voor nieuwbouw, en zal zeker voor bestaande huizen niet altijd correct zijn. Of een huis zonwering heeft, werd tot voor kort bijvoorbeeld niet meegenomen. Maar het is het beste wat we hebben om naar de huizenmarkt te kijken.’

Tot nu toe was weinig bekend over hoeveel ouderen in een warm huis zitten. Van de twee miljoen senioren in zo’n huis, blijken er 200.000 boven de 85 jaar. Zij lopen het grootste risico op gezondheidsklachten.

‘Ouderen raken eerder vermoeid en uitgeput door hitte, en kunnen in het ergste geval overlijden’, zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie in het Radboudumc. ‘Je kunt elke hittegolf zo terugzien in de statistieken van oversterfte van het CBS.’ Maar doordat oudere mensen steeds langer thuis blijven wonen, is deze groep steeds minder goed in beeld.

Bovendien krijgen woningcorporaties geen extra middelen van het rijk om woningen koeler te maken. Voor het isoleren van woningen krijgen zij wel subsidie van de overheid, daarom zijn zij hier de afgelopen jaren juist mee bezig geweest. Maar door geen rekening te houden met hitte tijdens het isoleren van woningen, houden die de warmte tijdens een hittegolf juist langer vast. ‘We zijn druk met isoleren, maar er is te weinig focus op ventilatie en zonwering’, zegt Tjerron Boxem van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder.

In de zogenoemde isolatie-afspraken tussen het rijk, gemeenten, corporaties en woningeigenaren wordt het woord ‘hitte’ slechts in het voorbijgaan genoemd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat er momenteel geen norm bestaat voor hittestress in bestaande huizen. Het ministerie zegt in overleg te zijn met de Huurcommissie om te kijken of hittestress makkelijker als officieel gebrek van een woning kan worden bepaald.

Lees ook:

Onderzoek Hitte-eilanden Michelle Salomons en Emiel Woutersen 9 juli 2024

Airconditioners in opmars Joeri Boom 12 augustus 2020
Twee miljoen ouderen wonen in woningen die te veel dreigen op te warmen in de zomer (4)
Twee miljoen ouderen wonen in woningen die te veel dreigen op te warmen in de zomer (2024)
Top Articles
The Mysterious Disappearance Of Mikayla Campinos: A Search For Answers
Discover Mikayla Campinos' Age: An In-Depth Look
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Missed Connections Dayton Ohio
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
2023 Ford Bronco Raptor for sale - Dallas, TX - craigslist
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
Lawrence Ks Police Scanner
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
In Branch Chase Atm Near Me
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
Jail View Sumter
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5281

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.