Dit kun je jaarlijks uitgeven als je €9 miljoen in een stichting voor goed doel stopt, of als je €5 miljoen casht om niet meer te hoeven werken (2024)

  • Wie plotseling over een miljoenenvermogen beschikt, heeft verschillende opties.
  • Je kunt vermogen onderbrengen in een stichting voor goede doelen, maar je kunt het geld ook aanwenden om vervroegd met pensioen te gaan.
  • Business Insider bespreekt twee voorbeelden met vermogens van respectievelijk 9 miljoen euro en 5 miljoen euro.
  • Bekijk de homepagina van Business Insider Nederland voor meer artikelen.

Wie plots beschikt over een miljoenenvermogen uit een slimme zakelijke deal kan daar verschillende dingen mee doen.

Je kunt bijvoorbeeld filantroop worden en het geld in een stichting stoppen voor goede doelen, of je kunt het vermogen in privé nemen en gaan beleggen, waarbij je vermogensbelasting betaalt in box 3.

We nemen hieronder twee scenario’s door.

Winst van €9 miljoen aanwenden voor goed doel

Het eerste voorbeeld gaat over de fictieve Sybold, die net 9 miljoen euro heeft verdiend met een importbedrijf van Chinese goederen. Hij wil daarmee iets goeds doen.

Het geld zit in een bv, waarbij de vennootschapsbelasting reeds is voldaan.

Als Sybold het geld uit de bv wil halen en hij heeft een zogenoemd 'aanmerkelijk belang' van meer dan 5 procent in de onderneming, zal deze winstuitkering belast worden tegen 26,9 procent in box 2 van de inkomstenbelasting. Van de 9 miljoen euro blijft dan nog 6.579.000 euro over.

Dit vermogen van afgerond 6,6 miljoen euro kan worden ondergebracht in een stichting voor goede doelen. Fiscaal kun je dan kiezen voor een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Daar zitten fiscale voordelen aan, maar de Belastingdienst stelt ook een aantal voorwaarden.

Uit de doelstellingen van de stichting moet bijvoorbeeld blijken dat de instelling volledig gericht is op algemeen nut. Er mag geen winstoogmerk zijn. En bestuurders moeten voldoen aan integriteitseisen, wat onder meer betekent dat je niet veroordeeld mag zijn voor een misdrijf.

Voldoet de stichting aan alle eisen, dan is het mogelijk om onbelast schenkingen te doen, waarover de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen. Zo kun je bijvoorbeeld bijdragen aan kankeronderzoek of projecten voor kansarme kinderen.

Als Sybold jaarlijks uitkeringen wil doen voor goede doelen, dan is het verstandig om te mikken op vermogensbehoud en niet al te risicovol te gaan beleggen.

Helaas leveren vastrentende beleggingen momenteel een relatief lage rente op, maar met onder meer aandelen van bedrijven die een solide dividend uitkeren, moet een rendement van 3 procent per jaar mogelijk zijn met een gematigd risicoprofiel.

De 6,6 miljoen euro kan zo 198.000 euro per jaar aan belastingvrij te schenken uitkeringen opleveren.

De beleidsbepalers van de ANBI mogen een vergoeding ontvangen voor gemaakte onkosten en zogenoemd 'vacatiegeld.' Bij dat laatste gaat het om bijvoorbeeld een vergoeding voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen.

Als Sybold de jaarlijkse kosten van de stichting beperkt kan houden tot bijvoorbeeld 40.000 euro, blijft er nog zo'n 150.000 euro over om jaarlijks te besteden aan donaties.

Mocht Sybold op enig moment toch donaties uit de stichting willen aanwenden voor schenkingen die niet in het algemeen belang zijn, dan moet daarover uiteraard wel schenkingsbelasting worden betaald.

€5 miljoen winst inzetten om vroeg met pensioen te gaan

Je kunt een miljoenenwinst ook aanwenden om bijvoorbeeld vroeg met pensioen te gaan en niet meer te hoeven werken. In het tweede voorbeeld kijken we naar de fictieve 29-jarige Cambert die een winst van 5 miljoen euro in een bv heeft zitten. Een typisch voorbeeld van de zogenoemde Fire-beweging (financially independent & retire early).

Lees ook: Ook voor je 40e met pensioen? Zo haalbaar zijn 4 strategieën van de Fire-beweging

Ook voor Cambert geldt dat als hij een aanmerkelijk belang van meer dan 5 procent in de bv heeft, een uitkering vanuit de bv wordt belast met de dividendbelasting van 26,9 procent. Van de 5 miljoen euro houdt Cambert dan 3.655.000 euro over.

Is dat genoeg om te rentenieren?

Als Cambert zijn vermogen in box 3 aanhoudt, kan hij gebruikmaken van de vrijstelling van 50.000 euro. Daarboven betaalt hij in totaal 59.684 euro aan belasting in box 3 (dat kun je hier berekenen). Dit komt neer op een effectieve belastingdruk van 1,63 procent.

Als Cambert voor de lange termijn gaat beleggen, kan hij bijvoorbeeld een deel van het vermogen in aandelen voor de lange termijn steken, tegen een beoogd bruto rendement van 6 procent per jaar. En hij kan een deel in vastgoed steken met jaarlijkse huurinkomsten.

Lees ook: Ook beleggen in vastgoed? Dit zijn 9 tips van Myrthe de Groot die participeert in ruim 100 panden – ‘Je kunt ook met een parkeerplaats beginnen’

Als Cambert vervolgens voor 1,5 miljoen euro pandjes koopt en verhuurt tegen een netto rendement van 3 procent, heeft hij jaarlijks 45.000 euro, ofwel 3.750 euro per maand. Wanneer hij met zijn overige beleggingen de belasting in box 3 afdekt, is dit een netto bedrag. Geen enorme vetpot, maar je kunt er prima van leven.

Cambert heeft nu nog afgerond 2,1 miljoen euro over om voor de lange termijn weg te zetten tegen 6 procent per jaar. Dat levert bruto na een jaar 129.300 euro op, ruim voldoende om de vermogensbelasting van 59.684 euro af te dekken en de resterende pakweg 70.000 euro te herbeleggen. Zo kan hij de 2,1 miljoen euro in de loop der jaar laten doorgroeien tot een substantieel hoger bedrag en tegelijk comfortabel leven.

LEES OOK: Beleggen doe je op elke leeftijd weer anders: dit is een goede strategie als je 20, 30, 40, 50, 60 of gepensioneerd bent

BEKIJK OOK: Luchtgevechten tussen drones in Oekraïne zijn een nieuwe vorm van oorlogvoering

Dit kun je jaarlijks uitgeven als je €9 miljoen in een stichting voor goed doel stopt, of als je €5 miljoen casht om niet meer te hoeven werken (2024)

FAQs

Hoe kan je geld verdienen voor een goed doel? ›

Geld ophalen goed doel: 6 Bewezen Manieren hoe je dat doet
  • Start een crowdfunding campagne.
  • Moedig bijpassende donaties aan.
  • Verkoop tickets voor evenementen online.
  • Gebruik loterijspellen en verkoop producten om meer geld in te zamelen.
  • Fondsenwerving tijdens geefdagen.
  • Nodig supporters uit om geld voor je in te zamelen.

Hoeveel van een donatie gaat naar goed doel? ›

Kosten en baten

Een goed doel heeft donaties nodig om zijn goede werk te kunnen doen. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken maar ook naar wat het oplevert. Voor donateurswerving is die verhouding ongeveer 1 op 5, dus 20% kosten en 80% opbrengsten.

Hoe kies je een goed doel? ›

9 tips als checklist bij geven aan goede doelen
  1. TIP 1 - Bedenk wat jij belangrijk vindt. ...
  2. TIP 2 - Kies de regio waar jouw donatie het verschil moet maken. ...
  3. TIP 3 - Check de betrouwbaarheid. ...
  4. TIP 4 - Hoe gaat het goede doel met jouw persoonsgegevens om? ...
  5. TIP 5 - Beslis hoeveel je wilt geven met of zonder belastingvoordeel.

Welk goed doel steunen? ›

Top tien goede doelen om aan te doneren
  • KWF Kankerbestrijding. KWF Kankerbestrijding is vastberaden om kanker zo snel mogelijk te verslaan. ...
  • Rode Kruis. Het Rode Kruis staat voor hulp aan mensen in nood. ...
  • Artsen zonder grenzen. ...
  • Unicef. ...
  • Natuurmonumenten. ...
  • Hartstichting. ...
  • Wereld Natuurfonds. ...
  • Alzheimer Nederland.
Jan 2, 2024

Hoe anoniem geld doneren? ›

De makkelijkste manier om anoniem geld te kunnen overmaken is met een prepaid creditcard of prepaid geldkaart, bijvoorbeeld met paysafecard. Je hoeft je niet te registeren en geen account te openen om zo'n kaart te kunnen kopen. Je koopt een prepaid creditcard voor het bedrag dat je wilt overmaken of doneren.

Kan je zomaar geld inzamelen? ›

In Nederland is geld inzamelen aan regels gebonden. Het mag niet zomaar zonder toestemming. Raadpleeg de lokale wetgeving en controleer of je toestemming nodig hebt van bijvoorbeeld de gemeente of een officiële instantie.

Waarom verdienen directeuren van goede doelen zoveel? ›

De belangrijkste reden die gegeven wordt waarom deze directeuren zo veel verdienen, is omdat ze een grote verantwoordelijkheid dragen. Het professionele leiderschap samen met de omvang en de complexiteit van een organisatie leidt tot het bedrag van het jaarinkomen.

Wat is de hoogste donatie ooit? ›

De Tsunami in 2004 leverde een recordbedrag van € 208 miljoen op.

Wat geeft de gemiddelde Nederlander aan goede doelen? ›

Een Nederlands huishouden gaf begin deze eeuw ongeveer 250 euro per jaar aan goede doelen. Tien jaar later is dit opgelopen naar 400 euro per jaar. Dat meldt CBS.

Wat is echt een goed doel? ›

Een Erkend Goed Doel voldoet aan strenge kwaliteitseisen en moet jaarlijks inzicht geven in de inkomsten en bestedingen. U kunt ervan uitgaan dat het goede doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro, verantwoording aflegt en zich laat controleren. door de onafhankelijke toezichthouder CBF.

Hoe start je je eigen goede doel? ›

Bespreek het initiatief en ook de coördinatie.” Wilt u tóch zelf een goed doel oprichten, ga dan naar de Kamer van Koophandel voor informatie. “Je maakt samen met de notaris statuten, dat is de basis van je goede doel. Zorg er altijd voor dat je een bestuur hebt en dat je niet in je eentje het goede doel runt.

Hoe weet ik of een goed doel te vertrouwen is? ›

Check op ANBI-status en CBF-erkenning

Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) is in Nederland toezichthouder voor goede doelen. Zij toetsen goede doelen op strenge kwaliteitseisen. Op de website van het CBF kunt u kijken of het goede doel waaraan u overweegt te doneren CBF-erkend is.

Wat is het goede doel? ›

Een goed doel is een zaak van algemeen belang waar men geld of goederen aan kan geven. Ook kan men als vrijwilliger tijd besteden aan werkzaamheden ten behoeve van een goed doel.

Welke goede doelen stichtingen zijn er? ›

Register Erkende Goede Doelen
Naam goede doelSectorStatus
Acute Zorg VPRWelzijnErkend
Adamfo GhanaInternationale hulp en mensenrechtenErkend
ADF Stichting (Angst, Dwang en Fobie Stichting)GezondheidErkend
ADRA NederlandInternationale hulp en mensenrechtenErkend
39 more rows

Wat kan je maken voor het goede doel? ›

Welke manieren zijn er zoal om geld in te zamelen?
  1. Een fundraiser rally. ...
  2. Start een crowdfunding campagne. ...
  3. Organiseer een online veiling. ...
  4. Start een donatieplatform. ...
  5. Organiseer een marathon. ...
  6. Laat t-shirts bedrukken. ...
  7. Zet een livestream op. ...
  8. Ga een samenwerking aan met een lokale ondernemer.

Waar kun je heel veel geld mee verdienen? ›

Volgens onderzoek is dit de top 10 van beroepen die bekend staan als goed verdienende baan:
  • Plastisch chirurg.
  • Senior medisch specialist.
  • CEO/algemeen directeur.
  • Operationeel of financieel directeur (COO of CFO)
  • Vastgoedbelegger/private banker.
  • Gezagvoerder/piloot.
  • Minister-president/minister.
  • Advocaat.

Wat kan je verkopen voor het goede doel? ›

Met gelegenheidsverkoop wordt onder meer bedoeld: een jaarlijkse pannenkoekenverkoop, een barbecue van de jeugdbeweging en een wafelverkoop voor het goede doel. Enkele basisvereisten wat betreft hygiëne blijven echter algemeen geldig. Zowel wanneer je de producten verkoopt als wanneer je ze gratis uitdeelt.

Wat verdienen goede doelen? ›

Dit verdienen de CEO's van Nederlandse goede doelen
Goed doelSalarisDirecteur
Wereld Natuurfonds€ 138.406Jelle de Jong
Alzheimer Nederland€ 148.796Totaal van de directie
UNICEF€ 138.000Suzanne Laszlo
Ronald McDonald Kinderfonds€ 101.800 (2021)Renate Westerlaken-Loos
3 more rows
Apr 5, 2024

Hoe kan je snel geld inzamelen? ›

Vijf originele ideeën om zelf geld in te zamelen voor iemand
  1. Organiseer een feestelijke veiling. ...
  2. Verkoop loten (voor scholen, goede doelen en verenigingen) ...
  3. Organiseer een bingo met een speciaal thema. ...
  4. Organiseer een sponsorloop of ander sportevent in de buurt. ...
  5. Start een online crowdfunding.

Top Articles
Moon Phase Today: 2024 Moon Phase Calendar
Mumbai Rain Highlights: Yellow alert in Mumbai, Thane for July 28
Jack Doherty Lpsg
Promotional Code For Spades Royale
Uti Hvacr
Pinellas County Jail Mugshots 2023
Unblocked Games Premium Worlds Hardest Game
Plaza Nails Clifton
Team 1 Elite Club Invite
Summit County Juvenile Court
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Lenscrafters Westchester Mall
Aries Auhsd
Jcpenney At Home Associate Kiosk
Sports Clips Plant City
Los Angeles Craigs List
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Aldi Sign In Careers
Gdp E124
History of Osceola County
Stardew Expanded Wiki
Craigslist Southern Oregon Coast
Mail.zsthost Change Password
SuperPay.Me Review 2023 | Legitimate and user-friendly
Gas Buddy Prices Near Me Zip Code
Troy Gamefarm Prices
Keyn Car Shows
Ihs Hockey Systems
Downloahub
N.J. Hogenkamp Sons Funeral Home | Saint Henry, Ohio
Poe T4 Aisling
Mia Malkova Bio, Net Worth, Age & More - Magzica
Grove City Craigslist Pets
Smayperu
Minecraft Jar Google Drive
Polk County Released Inmates
In Polen und Tschechien droht Hochwasser - Brandenburg beobachtet Lage
Giantess Feet Deviantart
Hellgirl000
2 Pm Cdt
O'reilly's Palmyra Missouri
Janaki Kalaganaledu Serial Today Episode Written Update
Joey Gentile Lpsg
Ladyva Is She Married
412Doctors
Flappy Bird Cool Math Games
Makes A Successful Catch Maybe Crossword Clue
20 Mr. Miyagi Inspirational Quotes For Wisdom
Waco.craigslist
Enjoy Piggie Pie Crossword Clue
Autozone Battery Hold Down
Convert Celsius to Kelvin
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5277

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.